SONY DSC

generelt om banen og klubben

Brandhøjbanen er et omfattende minijernbaneanlæg, der er anlagt på et 18.000 m² stort område i Hedeland Naturpark mellem Hedehusene og Roskilde.

Banen blev påbegyndt i 1984. Den har en samlet sporlængde på over 1200 meter med sporvidder på 127 mm (5″) og 184 mm (7 1/4″), svarende til målestok 1:11 og 1:8. På en mindre del af banen kan man også se spor med sporvidde 144 mm – også kaldet 1:10 – som dog ikke er i brug under normale forhold.

Der er station, drejeskive, sporskifter og signaler, tunnel, broer mm. En kommandopost til styring af sporskifter og signaler er under opførelse, og flere sporskiftedrev er ved at blive bygget og installeret. Anlægget består tillige af et klubhus med remise og værksted nedenunder.

Banen ejes og drives af klubben Brandhøjbanen med ca. 40 medlemmer. Mange af medlemmerne bygger i deres fritid damp, el-, og motordrevne lokomotiver og også vogne i de tidligere nævnte målestoksforhold, og der køres også med modeller af smalsporsmateriel i størrelse 1:5.

Minidamplokomotiverne kører med rigtig damp – præcis som i gamle dage – og er kraftige nok til at trække flere vogne med børn og voksne.

Omkring opfyrings- og smøregraven og ved stationen er der opsat flere borde og bænke, hvor publikum kan indtage den medbragte mad og opleve togenes ind- og udkørsel ved stationen, eller se et damplokomotiv blive smurt op, få askekassen renset og få et teknisk eftersyn inden næste køretur.

Der er også bålplads, som publikum kan benytte til madlavning og hygge.

Ved stationen er der toilet/handikaptoilet stillet til rådighed af Hedeland Naturpark. På publikumsdage er der også is- og kaffebod drevet af de gule spejdere.

Hedelands Veteranbane kører lige forbi Brandhøjbanen, og der er et trinbræt – Stenager – hvor man nemt kan skifte mellem de 2 baner.